top of page

10 клас. Українська література. Завдання 7.Тема. Людина та природа у творі "Лісова пісня" Л.Українки

Крок 1. Ознайомитися зі статтею "Проблема людини й природи" (див. нижче)

Крок 2: Створити на електронній дошці схему-характеристику аналізу образів твору: х-ка, цитата, ваша думка про цей образ + картинка). Крок 2 виконуєте на онлайн дошці Padlet Людина та природа у творі "Лісова пісня" Л.Українки

( у правому нижньому куточку нажимаєте кружечок із позначною"+" --- створюєте свій допис)

Пояснення: образи зі списку (додано нижче) ; не повторюєтесь, обитаєте наступний у списку після проаналізованого. Мій №1.

1. Верба

2.«Той, що в скалі сидить»

3. «Той що греблі рве»

4. Перелесник

5. Потерчата

6. Дядько Лев

7. Килина

8. Мавка

9. Лукаш

10. Русалка Польова

11. Сопілка

12. Береза

13. Царівна-Хвиля

14. Водяник

15. Куць

16. Злидні ..... 17 - повертається до №1 і т.д.

Крок 3: Вивчити напам'ять монолог Мавки

ОСТАННІЙ МОНОЛОГ МАВКИ ІЗ ДРАМИ-ВЕЄРІЇ "ЛІСОВА ПІСНЯ" (ЛЕСЯ УКРАЇНКА) . Відео. Креатив оцінюється.



Проблема людини й природи

Проблема людини й природи по-перше: розкривається в образі дядька Лева. Він із тих обдарованих буйною фантазією людей, які можуть упіймати казку вітру, землі, місяця, води, пташки, дерева, трав, а силою отого мудрого слова одухотворити добро, красу чи знешкодити зло; він Із тих людей, які в лісі можуть "зустріти" Лісовика й Перелесника, Мавку й Русалку, Водяника. Дуже трепетно він ставиться до столітнього дуба, прагнучи зберегти лісового красеня від сокири, заповідає поховати себе саме під ним. На жаль, споживацький спосіб життя перемагає: Килина з матір’ю Лукаша після смерті дядька Лева продають його.

По-друге: завдяки Мавці Лукаш починає розуміти, що в лісі нічого мертвого немає. Пригадайте, як він зумів збагнути почуття ясена до дикої рожі. Лукаш розуміє, якою безборонною може бути природа, аж тоді, коли Лісовик перетворює його на вовкулаку.

Для Мавки в лісі існує безліч табу, зокрема заборона нищити живі рослини. І навіть коли вона намагається порушити заборону, прагнучи догодити матері (діалог Польової Русалки з Мавкою) і врятувати своє кохання, перемагає споконвічна істина — не руш живе, не вбивай! Тому Мавка врізає собі руку. Для матері Лукаша й Килини природа є засобом споживацтва, задоволення власних потреб. Коли вони прийшли жити в цю місцину, вона вражає своєю первозданністю, незайманістю, людина тут не господар, а гість. У ремарці до другої дії ми спостерігаємо, що людина, облаштовуючи свій побут, нищить гармонію, красу навколо себе.


236 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page